|
A gasztroenterológus tanácsai utazáshoz
A nyaralás szervezésekor számos szempontot kell figyelembe venni, hogy minden jól sikerüljön.
Az utazás előtt és alatt érdemes odafigyelni azokra a körülményekre, mely befolyásolhatják az emésztőrendszerünket, illetve a fennálló emésztőrendszeri betegségünket. Ha nem ezt tesszük, könnyen elronthatjuk pihenésünket.
Tudnunk kell, hogy az idegen környezet, a szokatlan fűszerek- és ételek, a nem megfelelő higiénés körülmények önmagukban bajt okozhatnak még egészséges emésztés esetén is.
A fejlődő országokba utazók 30-50%-át érinti az a kellemetlen tünetekkel járó tünetcsoport, melyet az orvosi szakirodalom „utazók hasmenése” (angolul:„traveller’s diarrhea”) néven említ.
A tünetekre jellemző a nagymennyiségű vizes széklet, gyakori émelygés, néha hányás.
Az akár napokig tartó hasmenés nagyfokú legyengüléshez vezethet. A vízvesztés hamar kiszáradást is okoz, ezért nagyon fontos a folyadékpótlás (szénsavmentes ásványvíz).
A diétában fontos a koffein és tejtermékek kerülése, amit biztosan ehetünk az a kétszersült és a banán.
Az esetek 85%-ban valamilyen kórokozó igazolható (baktériumok, vírusok, paraziták), kisebb részben a repülőgépen felszolgált és az utazás során fogyasztott egzotikus ételek anyagai
(pl.: halak természetes toxinjai), elkészítési módja a kiváltó okok.
Egyes betegségekben szenvedők (gyulladásos bélbetegségek: Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) és a csökkent immunvédekezésű betegek fokozottan veszélyeztetettek.
|
 |
Ha az állapot súlyosbodik, forduljunk helyi orvoshoz.
Ez megbetegedés leginkább az Egyiptomba, Marokkóba, Tunéziába, Törökországba és Jordániába utazókra leselkedik, de bárhol előfordulhat.
A legfontosabb a megelőzés: ne igyunk csapvizet (fogat is ásványvízzel mossunk), csak palackozott italokat fogyasszunk, ne együnk nyers – főleg mosatlan – zöldséget és gyümölcsöt, ne tegyünk jégkockát az italunkba, ne együnk utcai árusnál.
További lehetőség, hogy utazás előtt erősítsük a bélflóránkat.
A túlzottan csípős ételek gyomorpanaszokat okozhatnak azoknak is, akik egyébként egészségesek.
Azt se feledjük, hogy nyaraláskor óhatatlanul többet (nagyobb mennyiségeket) eszünk és ez önmagában is fokozott teher az egész emésztőrendszerre.
A reflux betegségben szenvedőknek több mindenre figyelni kell. A déli országokban szokás szerinti késői vacsora éjszakai panaszokat okozhat. Ezt fokozza az esti alkohol-, kávé-és édesség fogyasztás is. A csípős ételeket is kerülniük kell.
Ha lehet, lefekvés előtt 2-3 órával már ne étkezzenek.
Ha kérdése van, kérdezze szakértőinket az info@progastro.hu címen.
|